Formidling af fast ejendom har en væsentlig samfundsøkonomisk betydning, idet køb og salg af fast ejendom er et økonomisk indgribende forhold for både privatpersoner og erhvervsdrivende, der beskæftiger sig med og ernærer sig af handel med og ejerskab af fast ejendom.
Køb og salg af fast ejendom er derfor et relativt omfattende reguleret retsområde, og særligt på området for handler, hvor mindst den ene af parterne er forbruger, er ejendomsmæglerens adfærd reguleret af et omfattende regelgrundlag, herunder særligt i forhold til lov om omsætning af fast ejendom (populært ejendomsmæglerloven eller LOFE), der operer med begrebet en ejendomsformidler, hvorfor der ikke stilles krav om, at man nødvendigvis benævner sig ejendomsmægler. Således er enhver, der faktisk udøver ejendomsformidlervirksomhed omfattet af lovens krav. LOFE anvendes dog kun på forbrugerrelationen og gælder slet ikke, når der er tale om en ejendomshandel mellem to erhvervsdrivende.
Bergenser Advokatfirma har omfattende erfaring med ejendomsmægleres erstatningsansvar, både på området for forbrugerhandler som på forskellige typer af erhvervshandler, der er et specialsegment (landbrugsejendomme, udlejningsejendomme, produktionsejendomme, campingpladser, forlystelsesparker m.fl.). Der er mange sammenfaldende pligter for ejendomsmægleren på området for forbrugerhandler og erhvervshandler, men der består også ganske væsentlige forskelle, idet erhvervsdrivendes forudsætninger og viden om ejendomstransaktioner i retspraksis er væsensforskellige. Dette kommer blandt andet til udtryk i forhold til købers undersøgelsespligt, spørgsmålet om, hvad der kan omfattes som henholdsvis ejendomsmæglerens anprisning af ejendommen eller af ejendomsmægleren tilsikrede forhold ved ejendommen, jf. advokat Søren Bergensers artikel i Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2009, nr. 4, p. 313 f.f. ”Garanti eller ansvarspådragende anprisning – om erhvervsejendomsmæglerens oplysninger i salgsmaterialet.”
Bergenser Advokatfirma har indgående kendskab til det normregulerende regelgrundlag, herunder DE’s kvalitetsnormer, DE’s forbrugeretiske regler, spørgsmål om forelæggelse for DE’s Responsumudvalg, reglerne om sikkerhedsstillelse m.v.
Bergenser Advokatfirma har også betydelig erfaring med de særlige retsforhold og ansvarssituationer, der knytter sig til danske ejendomsmægleres aktiviteter i udlandet, herunder deponeringsregler m.v.
Bergenser Advokatfirma har omfattende erfaring med og indsigt i de for ejendomsmægleransvaret tilstødende retsområder, hvilket er en væsentlig forudsætning for at kunne yde en optimal rådgivning om ejendomsmæglerens erstatningsansvar. Særligt kræves for forbrugerhandler en indsigt reguleringen af tilstandsrapporter, ejerskifteforsikringer og grænserne for den bygningssagkyndiges erstatningsansvar, men det er også væsentligt at kunne vurdere grænseområdet mellem ejendomsmæglerens og den eller de involverede advokaters pligter i en ejendomstransaktion, ligesom også andre professionelle kan være involveret i en ejendomstransaktion, herunder rådgivende ingeniører, arkitekter m.fl.
Bergenser Advokatfirma har indgående kendskab til ejendomsmægleres forsikringsforhold, idet en væsentlig del af danske ejendomsmæglere er forsikret via en fælles forsikringsordning gennem Dansk Ejendomsmæglerforening (DE). Bergenser Advokatfirma har tilmed erfaring med forsikringsforhold for de ejendomsmæglere, der ikke er medlem af DE, og har erfaring med de dækningsmæssige forhold, der knytter sig til sondringen mellem grov uagtsomhed og forsæt, ejendomsmægleres aktiviteter med udlandsejendomme og andre forsikrings- og garantimæssige forhold.
Bergenser Advokatfirma varetager ejendomsmægleres interesser i disciplinære spørgsmål for Ejendomsmæglernævnet og Disciplinærnævnet for ejendomsmæglere, samt i forhold til ejendomsmægleres strafferetlige forhold.
Endelig rådgiver Bergenser Advokatfirma ejendomsmæglere om regulatoriske forhold i forhold til etablering og drift af ejendomsmæglervirksomhed, samt i forhold til franchiseforhold i kædesamarbejderne.